De speurlessen & -training
DE SPEURLES
Wordt 1 op 1 verzorgd en duurt 1 uur. Er wordt dus niet in groepsverband getraind. Dit voorkomt afleiding en op deze wijze krijgt de combinatie (hond & handler) de aandacht die nodig is. Tussen de lessen in, is 20 minuten vrij gepland, zodat we ruimte hebben voor eventueel iets uitlopen en om wat na te bespreken onder het genot van een ‘bakkie’.
- Prijs 1 les (60 min.) speuren: 48,50 Euro.
- Speurkaart 5 lessen: 225 Euro (voordeel 17,50 Euro).
De lessen worden verzorgd op:
Maandag, woensdag en vrijdag
1e uur: 09:00 – 10:00
2e uur: 10:20 – 11:20
3e uur: 11:40 – 12:40
4e uur: 18:00 – 19:00 *
5e uur: 19:15 – 20:15 *
* Afhankelijk van seizoen (zonsondergang)
Zaterdag
1e uur: 09:00 – 10:00
2e uur: 10:20 – 11:20
3e uur: 11:40 – 12:40
Neerslag (regen of sneeuw), vorst en wind zijn zeker geen ’showstoppers’, integendeel! Het schept andere uitdagingen / mogelijkheden. Gaat de temperatuur naar de 25˚C, zijn we extra alert en bekijken we de omstandigheden per combinatie. Aanwezigheid van plassen water, onverhard / verhard terrein, schaduwrijk gebied, zon, luchtvochtigheid, wind, ras hond, spelen allemaal parten. Zo is voor de ene hond 25˚C (nog) geen uitdaging en voor de andere hond is, bijv. 22-23˚C reden genoeg om het rustig aan te doen.
We speuren met een 10 meter lange lijn aan een speurtuig zodat we naast, de te vinden persoon, ook niet de hond kwijt raken. We speuren op locaties in de Kempen rondom Hilvarenbeek die publiekelijk toegankelijk zijn en waar we de regels, flora & fauna respecteren. 1 à 2 Dagen van tevoren laat ik je weten waar we gaan speuren.

Speurtuig en -lijn

Wat heb je nodig?
Het vergt geen dure, complexe uitrusting om met je hond te gaan Praktijkspeuren. Naast je enthousiasme en motivatie kom je al een heel eind met geschikte kleding, schoeisel, 10 meter speurlijn en een goed passend speurtuig voor je hond. Handschoentjes zijn een ’must’! Het is handig dat je dit zelf aanschaft en alleen voor je eigen hond gebruikt. Uiteraard kan je bij de eerste lessen materiaal van Praktijkspeuren-Brabant-JT gebruiken en zal ik je adviseren. Dit voorkomt het aanschaffen van materiaal waar je later op terug moet komen. Tenslotte is iedere combinatie verschillend en is dat bepalend voor de keuze die je maakt. Zoals ik al zei, werken we met belonen. Er is voorzien in voertjes maar het liefst neem je zelf het favoriete zachte voertje van je hond mee. Omdat de hartslag, temperatuur en frequentie ademhaling van de hond tijdens het speuren stijgen heeft je hond water nodig. Motto: Met water erin en met water eruit! Neem zelf water en drinkgerei mee zodat je je hond kan verzorgen tijdens de korte pauzes na het uitwerken van een spoor.

Het speurteam

Verzorging hond!
HET (SPEUR)TEAM
We gaan op pad met een klein gezelschap. Uiteraard de hond en de handler en bij voorkeur ook een separate spoorlegger. Ik begeleid de combinatie en loop achter de handler (cursist) als instructeur / trainer. In het geval dat er geen spoorlegger is, neem ik die rol over en blijven we met elkaar communiceren m.b.v. een portofoon.
Welke taak is nu weggelegd voor de hond?
De (speur)hond gaat zo zelfstandig mogelijk een 'gelegd' spoor uitwerken om de persoon te vinden. Hij/zij leert te discrimineren tussen de verschillende persoonsgeuren, ontwikkelt meer concentratievermogen en laat afleidingen voor wat ze zijn met het doel de (vermiste) persoon te vinden. Hierbij maakt de hond gebruik van de unieke persoonsgeur die eenieder bij zich draagt.

Op 't spoor

Hoe past de handler nu in dit verhaal?
Aan de handler is het om de hard werkende, geconcentreerde viervoeter te ondersteunen en te begeleiden door deze op het juiste spoor te krijgen en te houden met zo weinig mogelijk sturing. Daarbij heeft de handler aandacht voor het volgende:
- Als je hond geconcentreerd aan het werk is, heeft deze geen oog voor veiligheid. Die rol is aan de handler toebedeeld. Te allen tijde zorg je ervoor dat de veiligheid voor je hond, jezelf en omgeving is geborgd.
- Het begeleiden van de speurende hond doe je d.m.v. een goede lijn handling. Afhankelijk van het speurgedrag van je hond en het terrein & vegetatie waar je viervoeter doorheen speurt kan dit een intensieve bezigheid zijn.
- Ondertussen observeer je de (speur)lichaamstaal en het gedrag van je hond en leer je te interpreteren wat dat specifieke gedrag nu betekent in relatie tot het speuren.
- Middels een portofoon houden we elkaar op de hoogte m.b.t. de keuzemomenten (afslag, kruising, open veldje, hindernis, parkeerplaats, etc.), die jullie tegenkomen, de richting die de hond daarbij kiest en het (veranderende) speurgedrag van de hond.
Al met al vergt dit zowel fysiek als mentaal een gezonde inspanning voor hond en handler. We bouwen dit rustig op. Geen stress maar genieten 😊!


(Vermist) persoon gevonden door P. & Ginger
Het belang van de spoorlegger
Het spoorleggen wordt nogal eens onderschat. Na de instructies hoe het spoor te 'leggen' wordt de spoorlegger met een portofoon en na het achterlaten van een 'belucht' voorwerp op pad gestuurd. Omdat het wel even duurt voordat je 'blind speuren' onder de knie hebt, is het van belang dat de spoorlegger het spoor gaat leggen zoals we van tevoren hebben afgesproken. Afhankelijk van de spoorlegger speuren we met eigen geur, bekende geur of vreemde geur.
